VenisButechGama-DecorSystem-PoolNokenL’Antic ColonialUrbatek
Košík

Jak ještě do nedávna mohli lidé žít bez věcí, které dnes považujeme za samozřejmé, například bez koupelny? V dnešní době člověk nechápe, jelikož většina lidí si dnes nedokáže představit svůj život bez horké vody a možnosti relaxovat v horké vaně. Když plánujeme rekonstrukci bytu či domu, vždy se snažíme udělat naši koupelnu pohodlnou a krásnou.

Rekonstrukce koupelny je dost namáhavý proces a neprovádí se tak rychle, jak bychom chtěli. Vždyť je potřeba vyměnit opotřebované IS, možná také zvětšit prostor koupelny alespoň díky jinému rozmístění vany a sanitárního vybavení, vyměnit obklady, dlažbu, udělat elektrickou zásuvku pro pračku, namontovat přídavné osvětlení, například nad zrcadlem a obnovit strop. Když začneme uvažovat, kolik všeho je potřeba udělat, může se zdát, že nestojí za to ani začít. Ale při další návštěvě naší koupelny si opět povšimneme praskliny na stropě, či ulomeného kousku obkladu nebo dlažby, netěsné sprchy nebo vodovodní baterie a je jasné, že už to déle nehodláme snášet. Rekonstrukce koupelny je nezbytná a to co nejdřív! Hned nás napadne jít do obchodu si vybrat nové obklady, dlažbu, vanu, umyvadlo atd.

V obchodech se topíme v ohromné nabídce barev, rozměrů a variant provedení materiálů. Jak to můžeme zvládnout bez rady od profesionálů? Čím bychom si měli vyzdobit zdi nebo strop? Jakou vanu a výrobce baterií zvolit? Jaký design je pro nás ten pravý?

Vždyť rekonstrukce koupelny se nedělá každé 2-3 roky, ale jednou za daleko delší období, třeba 10 let – obklady nejsou jako tapety a nedají se jen tak lehce vyměnit. Také díky své odolnosti nám obklady a dlažba poslouží dlouhá léta. Především je potřeba určit, kdo bude rekonstrukci provádět. Daleko ne každý člověk to dokáže sám - položit obklady a dlažbu, zařídit podlahové topení nebo namontovat sanitární keramiku. Proto je potřeba zavolat odborníky. Oni také dokážou poradit, kolik toho či jiného materiálu bude potřeba.

Většinou koupelna v typovém bytu má menší rozměry - cca 4 m2. Pokud chcete, aby se koupelna nezdála malá, neměli byste volit tmavé obklady a dlažbu. Tmavé odstíny jsou spíše pro větší místnosti. Výběr barvy je už jen na Vás. Barevná škála obkladů a dlažby je dnes opravdu veliká. Každý si může vybrat dle svého vkusu a finančních možností.

Rekonstrukce koupelny začíná demontážními pracemi, případně bouráním – odstraněním staré vany, obkladů, dlažby atd. Poté by se měla vyměnit potrubí, udělat nové přívody k bateriím a odvody odpadní vody, pokud dochází k přemístění vany a ostatní sanitární keramiky. Zároveň se také předělává elektrika. Po montáži vany se na podlahu pokládá nová dlažba, případně se montuje podlahové vytápění. Na zdi se dávají obklady. Nesmíme zapomenout na strop a osvětlení. Taková rekonstrukce trvá cca 10-14 dnů a nově rekonstruovaná koupelna Vás jistě potěší svojí čistotou a svěžestí.