VenisButechGama-DecorSystem-PoolNokenL’Antic ColonialUrbatek
Košík

Bidet je francouzské slovo, které označuje pony (malý kůň). Toto označení má pravděpodobně svůj původ ve skutečnosti, že se na bidetu sedí podobně jako na tomto druhu koně. Vynález bidetu se datuje přibližně roku 1710, ale jeho vynálezce není známý. Jedna z teorií naznačuje, že to byl Christoph Des Rosiers jako vynálezce bidetu pro francouzskou královskou rodinu. Okolo roku 1900, díky rozvoji instalatérství, který přinesla viktoriánská epocha, se bidet přesunul z ložnice do koupelny. Roku 1960 se začálo s výrobou bidetu spojeného se záchodem, což je výhodné pro většinů domácností, které ve své koupelně nemají moc volného prostoru.

Bidet je běžnou součástí koupelny ve většině evropských zemí, mezi něž patří zejména Řecko, Německo, Španělsko, Švýcarsko a Portugalsko. V Jižní Americe je bidet rozšířen především v Argentině a Uruguayi. V Asii, zejména v islámských zemích, je bidet resp. kombinace bidetu se záchodem naprosto běžný a to jak v domácnostech, tak na veřejných toaletách. V Japonsku je běžné umístění klasického bidetu i na veřejných toaletách. V Česku je sanitární keramika jako bidet rozšířena velmi málo, a to hlavně proto, že při jeho umístění vedle záchodu narůstá prostorová náročnost. Lze ale koupit kombinaci bidetu a wc, kdy bidetová tryska je zabudována rovnou do okraje záchodu, a ovládá se pákovou baterií umístěnou vedle toalety na zdi.

Bidet je většinou určen pro omytí genitálií. Zpravidla je využíván po použití záchodu, nebo při intimní hygieně. Bidet bývá používán i pro omytí jiných částí těla, jako jsou např. ruce nebo nohy. Přestože je bidet tvarově velmi podobný záchodu, dle funkce je to zařízení sanitární keramiky, které můžeme srovnat s umyvadlem nebo vanou. V bidetu se dají také velmi dobře koupat malé děti. Každý, kdo má omezenou mobilitu a má problémy s koupáním ve vaně nebo se bojí uklouznutí ve sprše, může také v bidetu najít dobré řešení pro osobní hygienu.

Lidé, kteří nejsou zvyklí na bidet, si ho můžou splést s pisoárem, záchodem nebo fontánkou na pití.

Kombinace bidetu a záchodu je určena všem, kteří chtějí zlepšit komfort a úroveň své hygieny a nemají větší prostor na umístění klasického bidetu vedle záchodu. Jednoduché ovládání bidetu umožňuje použití zejména pro péči o seniory a hendikapované osoby, neboť ošetřovatel má obě ruce volné pro manipulaci během omytím ošetřovaného. Bidet nebo kombinace bidetu a záchodu by měla být také součástí toalet např. v čekárně u lékařů, zejména na gynekologii.